Welke Microfoon Past Bij Jou?

inspiratie Jul 18, 2023

Ben jij op zoek naar een nieuwe microfoon, maar weet je niet goed hoe je die zoektocht aanpakt? In de aflevering van deze week geef ik jou het ideale stappenplan daarvoor!

Als zanger heb je vaak de ambitie om op een bepaald moment met een microfoon te zingen. Maar veel beginnende zangers zullen er eentje kopen zonder die te testen, zonder zich te informeren over welke het meest geschikt zijn voor welke contexten, enzovoort. Ze weten vaak ook niet waar te beginnen. Met deze video wil ik jou daar graag meer informatie en duidelijkheid over geven.

Zoals je weet vertrekken we bij alles wat we hier doen vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de vierde pijler van verbinding. Want wanneer we in een microfoon zingen, laten we onze stem horen, en maken we dus verbinding met onze luisteraar. 

Bij het kiezen van een microfoon zijn er drie belangrijke stappen die je moet doorlopen om tot het meest geschikte exemplaar te komen. Want ik kan jou hier allerlei microfoons aanraden (wat ik verderop ook wel kort zal doen), maar elke stem is uniek en zal anders klinken in een bepaalde microfoon. Het is niet omdat een bepaald model het vaakst wordt gebruikt, dat die microfoon ook het beste bij jou past. Daarom onderneem je best de volgende drie stappen bij het kiezen van een microfoon.

 

Stap 1 : je doel bepalen

Allereerst moet je nadenken over waarom je een microfoon wilt gebruiken. Is het doel vooral om je stem op te nemen, of wil je eerder live gaan zingen? Voor beide doelen zijn er andere microfoons en een andere setup nodig. Er zijn weinig microfoons die beide kunnen. Sommige modellen wel, maar dan is de kwaliteit niet altijd even goed in beide situaties.

 

Stap 2 : je budget bepalen

De volgende stap is dan kijken naar je budget. Want dat zal ook bepalen welke microfoon je kan kopen. Dus zeg je “ik heb 100 euro ter beschikking”, dan kunnen we kijken welke microfoons je binnen dat budget kan krijgen en welke de meest kwalitatieve zijn. Heb je helemaal geen maximaal budget en wil je gewoon de beste micro? Geweldig, dan kunnen we direct verschillende modellen beginnen testen.

 

Stap 3 : type microfoon kiezen

Nadat je je doel en je budget hebt bepaald, kunnen we naar de derde stap, en dat is het type microfoon kiezen. Er zijn heel veel verschillende soorten, maar als zanger zijn er drie grote categorieën.

 

Condensatormicrofoon

De eerste categorie zijn condenser- of condensatormicrofoons, het type waarmee de video hierboven is opgenomen. Deze microfoons zijn zeer geluidsgevoelig en nemen dus enorm veel details op. Dat maakt ze ook wel veel breekbaarder en kwetsbaarder. Samen met deze microfoons wordt ook meestal een popfilter gebruikt, dat is de zwarte ronde schijf die je voor de microfoon ziet hangen in de video hierboven. Zo’n popfilter zal, zoals de naam zelf zegt, bepaalde klanken gaan wegfilteren, vooral de plofklanken zoals de ‘p’ en de ‘b’.

Omdat deze microfoons zo gevoelig zijn, worden ze veel minder gebruikt voor liveoptredens. Je zal ze daarom vooral terugvinden in studio’s voor het opnemen van muziek en zang. Wanneer het dus jouw doel is om je stem op te nemen, zal je in deze categorie moeten zoeken naar een geschikte microfoon.

 

Dynamische microfoon

Een tweede type microfoon is de dynamische microfoon. Dat zijn de typische cilindervormige microfoons die iedereen kent, met een “bol” bovenaan, die je kan vasthouden, en die je vaak ziet bij liveoptredens. De reden daarvoor is dat dynamische microfoons best wel tegen een stootje kunnen. Daarnaast zijn ze ook vochtbestendig. Tijdens het zingen hou je immers je microfoon heel dicht bij je mond, waardoor er wat vocht in die microfoon kan komen. Een dynamische microfoon kan daartegen, terwijl je bij een condensatormicrofoon wat meer afstand moet houden, omdat die minder goed tegen vocht kan.

Een dynamische microfoon zal ook minder snel feedback geven, dat is het typische hoge gepiep dat je soms hoort wanneer je in een microfoon zingt. Nog een reden waarom deze microfoons vooral voor liveoptredens gebruikt worden. 

Wil jij dus vooral optreden met je microfoon? Kies dan voor een dynamische microfoon.

 

USB-microfoon

Er bestaat nog een derde type microfoon, en dat is de USB-microfoon. Dat is letterlijk een microfoon die je met een USB-kabel met je computer kan verbinden. Dat kan niet met een condensator- of een dynamische microfoon, want die werken met een XLR-kabel. Om die te verbinden met je computer moet je nog een tussenstap nemen. Meer daarover kan je terugvinden in deze video.

USB-microfoons zijn vaak minder goed qua kwaliteit vergeleken met de twee andere types, maar ze zijn uiteraard wel budgetvriendelijker. Aangezien je ze kan verbinden met je computer, worden ze het meest gebruikt om je stem op te nemen, en bijna nooit voor liveoptredens. Zoek je dus naar een budgetvriendelijke microfoon om je stem op te nemen, dan kan je voor een USB-microfoon gaan.

 

Welke microfoon nu te kiezen?

Nu je weet welk type microfoon je nodig hebt binnen je budget, is de volgende vraag: welke microfoon kies ik?

Nu, ik kan je er allerlei aanraden, wat ik ook zal doen hieronder, maar het belangrijkste is dat je microfoons gaat testen. Elke stem is uniek, dus elke stem zal anders klinken in eenzelfde microfoon. 

Dat testen kan je doen door naar een muziekwinkel te gaan en te vragen om enkele modellen te mogen uitproberen. Of als je geen muziekwinkel in de buurt hebt, kan je ook online bestellen, thuis testen en indien nodig terugsturen. Maar hoe je het ook doet, het belangrijkste is: ‘test before you invest’.

Mijn aanrader voor een condensatormicrofoon is dezelfde als in de video hierboven, eentje die ik al meer dan tien jaar heb en nog altijd uitstekend zijn werk doet, en dat is de AKG 120. Ben je op zoek naar een dynamische microfoon, dan raad ik je de Shure Beta 58 aan. Dat is de meest gebruikelijke microfoon en eentje waarin de meeste stemmen het beste klinken. Als USB-microfoon ten slotte geef ik de Blue Yeti mee als aanrader. 

Ik hoop dat je met dit stappenplan al een duidelijker beeld hebt over hoe je een microfoon moet kiezen. Mocht je toch nog vragen hebben, laat het dan zeker weten via een berichtje of een mailtje. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Natuurlijk, het allerbelangrijkste wanneer je in een micro gaat zingen, is dat je stem goed klinkt. Dat is die zangtechnische basis die je nodig hebt, want een microfoon zal alleen maar uitvergroten wat er al is. Klinkt je stem dus vals, dan zal je micro dat enkel maar uitvergroten, en dat willen we uiteraard niet.

Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij weer een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. En ik zie je heel graag volgende week terug. Daaaaaag!