Zingen Met Zelfvertrouwen
May 16, 2023Ben jij helemaal klaar om met meer zelfvertrouwen te zingen, maar weet je niet hoe je dat zelfvertrouwen kan ontwikkelen? Wel, je komt het allemaal te weten in de aflevering van deze week!
In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.
Vandaag wil ik het met jou hebben over zelfvertrouwen en hoe je dat als zanger kan ontwikkelen.
Innerlijke vrijheid
Kan je mij een voorbeeld geven van iemand die zijn of haar beste leven leidt, een leven vol voldoening en succes, en waarin die persoon al zijn of haar doelen heeft bereikt, maar nog steeds worstelt met belemmerende overtuigingen, angsten en onzekerheden?
Ik denk niet dat je zo iemand kan opnoemen, want die persoon bestaat niet. Je kan namelijk niet gelukkig en succesvol zijn als je nog altijd met angsten en onzekerheden zit. Focus je niet op die innerlijke vrijheid, dan is de kans groot dat je op diezelfde patronen blijft stoten, diezelfde onzekerheden, angsten en belemmerende gedachten. Niet enkel tijdens het zingen, maar ook daarbuiten.
Wat je ook onderneemt om jouw grote zangdoelen te bereiken, welke cursus of opleiding je ook volgt, die belemmerende gedachten zullen ook daar een invloed op hebben. Je zal die altijd met je mee blijven sleuren. En hoe langer je ze meesleurt, hoe meer zaken je uitprobeert zonder aandacht te besteden aan het loslaten van die negatieve gedachten, hoe teleurgestelder en gedemotiveerder je zal worden. Want niks lijkt te werken.
Dat is de kracht van de mindsetpijler waar we het al vaak over hadden. De echte vraag die we ons hier dus moeten stellen, is: hoe lang kan je dit nog blijven volhouden vooraleer je de moed volledig opgeeft?
Ik zie soms zangers die mij zeggen dat ze het beu zijn omdat het gewoon niet lukt. En dan werken we een tijdje samen en gaat het allemaal al wat beter. Maar sommige zangers geven hun passie gewoon op. En dat is zo spijtig!
Andere zangers zeggen mij dan weer: “Maggie, ik ben klaar om met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan, maar hoe kan ik dat zelfvertrouwen ontwikkelen?” Laat ons dus samen op zoek gaan naar het antwoord op die vraag.
Zingen met zelfvertrouwen
Om die ontwikkeling beter te kunnen illustreren, heb ik voor jou de onderstaande piramide ontwikkeld.
In onze ontwikkeling als zanger begin je vaak aan de voet van de piramide. Dat is waar je nog onwetend bent: je bent je er niet altijd van bewust dat bepaalde onzekerheden of belemmerende gedachten jou kunnen tegenhouden in je zangavontuur. Of als we teruggrijpen naar de metafoor van de auto en de handrem: je bent je er niet altijd van bewust dat je handrem nog op staat wanneer je met de auto wilt rijden.
Ons doel is dus om die handrem te lossen en het gaspedaal in te duwen. Door dingen over onszelf te ontdekken, worden we ons bewuster van de wereld om ons heen en ook onze eigen innerlijke wereld. Op dat moment kunnen we de handrem lossen en zo snel rijden als we willen met onze auto.
Om daar te geraken moeten we een paar essentiële stappen doorlopen.
-
Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat je jezelf niet meer als slachtoffer ziet, en dat je sterk in je schoenen kunt staan, ook tijdens het zingen. Wanneer je 100 procent verantwoordelijk bent voor je leven, je stem, en het zingen, dan lig jij aan de basis van alles wat er gebeurt in je leven.
Een voorbeeld. Stel dat het jouw doel is om ooit voor een publiek je eigen nummers te kunnen zingen. Wanneer je in de slachtofferrol blijft zitten, zal je wachten tot iemand je uitnodigt om op een evenement te komen zingen. Als die uitnodiging maar niet komt, dan zal je vanuit je slachtofferrol zeggen: “Ik heb nooit de kans gehad om voor een publiek te zingen, omdat geen enkele organisator mij ooit heeft gevraagd.” Je legt dan de schuld bij de andere.
Wanneer je daarentegen 100 procent verantwoordelijkheid neemt, zal je er alles aan doen om dat doel te bereiken. Je zal dan bijvoorbeeld je covers online delen zodat je wat naamsbekendheid krijgt. Of je gaat in een lokaal café of woonzorgcentrum optreden. Misschien zal je een website bouwen zodat mensen snel jouw nummers kunnen vinden. Je neemt met andere woorden het heft in eigen handen en zorgt er actief voor dat je voor een publiek kan zingen.
-
Overtuigingen
Wanneer je je naast je verantwoordelijkheid ook bewust bent van je overtuigingen, zal het duidelijk zijn voor jou waarom je bepaalde angsten, twijfels of onzekerheden hebt, zowel tijdens het zingen als daarbuiten.
Wat is een overtuiging? Een overtuiging is iets wat jij als de waarheid ervaart. Stel dat je tijdens het zingen een fout maakt. Veel onwetende zangers zullen dat persoonlijk nemen en denken ‘ik heb een fout gemaakt, dus ik ben een mislukkeling’. Of stel dat je moeite hebt met hoge noten, dan zou je kunnen denken dat je een alt bent met een lage stem, en dat je dus niet gemaakt bent om hoge noten te zingen. Maar is dat wel zo?
Bepaalde overtuigingen zullen uiteraard een positieve invloed hebben. Als je jezelf ziet als een lief en mooi persoon, iemand met een positief zelfbeeld dus, dan zal dat je heel wat zelfvertrouwen geven. Maar er bestaan ook negatieve, kwetsende overtuigingen, zoals ‘ik mag geen fouten maken’, of ‘ik ben hier niet goed genoeg voor’.
Je bewust worden van die negatieve overtuigingen die ons belemmeren, kan je helpen om ze te shiften zodat je op een positieve manier naar jezelf kan kijken. En dat zorgt dan weer voor zelfvertrouwen.
-
Innerlijke criticus
Ik ben er zeker van dat de meesten al eens hun innerlijke criticus hebben gehoord. Dat zijn die negatieve stemmetjes in je hoofd die je bijvoorbeeld vertellen dat je niet goed genoeg bent, of er nog niet klaar voor bent, of Adele veel beter zingt dan jou.
Het zijn die gedachten die jouw handrem laten op staan. Je bewust worden van die innerlijke criticus en wat hij of zij gaat zeggen, zal je helpen om die negatieve gedachten een plek te kunnen geven en jezelf terug met respect en liefde te behandelen.
-
Doelen
Eens je vrij bent van die negatieve stemmetjes in je hoofd, van die twijfels of die angsten en onzekerheden, dan kan je groots beginnen dromen. Dat is het moment waarop je doelen kan stellen.
Wanneer je dat doet, is het belangrijk dat ze concreet zijn. Veel zangers vertellen mij dat ze graag met meer zelfvertrouwen willen kunnen zingen, maar het probleem daarmee is: wanneer weet je dat je dat bereikt hebt? Wanneer weet je: nu ben ik er? Door je doelen dus concreet te maken, heb je een veel duidelijker beeld. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen: “Ik wil voor een publiek van vijftig personen zingen, want dat zal mij vertellen dat ik zelfzeker ben.” Zie je dat dit al veel concreter is? Blijf daar dus zeker bij stilstaan.
-
Zelfvertrouwen
De vorige vier stappen zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je meer zelfvertrouwen zal ontwikkelen. Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in het pad dat je aan het bewandelen bent, en vertrouwen dat je de doelen die je hebt gesteld ook kan bereiken.
Want vaak stel je jezelf een doel, maar denk je: ik ga daar nooit geraken. Dat is dan die innerlijke criticus van daarnet. Door eerst die innerlijke criticus aan te pakken, kan je nadien je doelen stellen en er vertrouwen in hebben dat je ze ook kan bereiken.
Door je dus bewust te worden van wat jou tegenhoudt om te groeien als zanger, zal je die zaken beter kunnen loslaten. Dan kan je als het ware de handrem van jouw auto lossen, zodat je nadien het gaspedaal kan indrukken en je doelen kan bereiken.
‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’
Wil jij ook deelnemen aan een (gratis) workshop, zodat jij nog meer kan groeien als zanger? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.
Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!
Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week. Tot dan!