Zo Leer Je Zuiver Zingen
Aug 30, 2022In de aflevering van deze week leer ik je de gemakkelijkste manier om zuiver te leren zingen. Here we go!
Veel zangers waarmee ik begin samen te werken vertellen dat ze graag goed en zuiver willen kunnen zingen zonder dat ze vals klinken. Jij misschien ook?
Een fout die die beginnende, onwetende zangers vaak maken, is geloven dat ze dat niet kunnen leren. Vele zijn ervan overtuigd dat dat niet kan. Een tweede fout is dat, als ze het wel proberen te leren, ze geen fouten durven maken. Ze zien dat als falen, iets wat niet mag gebeuren, terwijl fouten maken er nu eenmaal bij hoort.
Omdat de onwetende zanger bang is om fouten te maken, gaat hij of zij vervolgens ook fouten vermijden. Maar daaruit leert hij of zij er niet uit.
Wat de onwetende zanger ten slotte ook vaak doet is meezingen met de radio of met een liedje op Spotify, zonder echt stil te blijven staan bij welke zangtechnieken erachter zitten.
De zelfzekere zanger
Deze fouten kunnen ons belemmeren in onze ontwikkeling als zanger, ons tegenhouden om grote stappen vooruit te zetten. Als we die fouten niet meer zouden maken, dan komen we terecht in de wereld van de zelfzekere zanger.
Hij of zij is zich heel bewust van welke zangtechnieken je wanneer kunt gebruiken. De zelfzekere zanger is ook heel nieuwsgierig naar nieuwe manieren om te leren zingen. Hij/zij luistert met een ‘open mind’ naar bepaalde artiesten, wat die doen in een bepaald nummer en wat ze er zelf uit kunnen leren.
De zelfzekere zanger ziet dit leerproces als een experiment. Hij/zij probeert niet krampachtig geen fouten te maken, maar probeert vanalles uit: als ik dít doe, wat gebeurt er dan? Uiteindelijk zorgt dit voor vrijheid tijdens het zingen, wat je zelfvertrouwen dan weer een boost geeft. En willen we dat niet allemaal?
Hoe geraken we nu in die wereld van de zelfzekere zanger?
Stap 1: geloven dat je kan leren zingen
Zoals gezegd geloven veel mensen dat ze niet kunnen leren zingen. Maar dat is uiteraard een fout van de onwetende zanger. Zingen is je spiergeheugen trainen. Je kan het vergelijken met basketbal. Daarbij train je ook je spieren om de bal in de ring te gooien.
Nu, er zijn uiteraard mensen die niet kunnen zingen, omdat ze toondoof zijn. We spreken dan over 4 procent van de volledige wereldbevolking. De kans is klein dat jij daarbij hoort, anders was je deze aflevering niet aan het bekijken. Toondove mensen zijn immers meestal niet geïnteresseerd in muziek of leren zingen. En uiteraard hoop ik dat jij dat wel bent! :D
Stap 2: intern gehoor trainen
Zingen bestaat uit twee fases. Eerst moet je horen wat er gezongen zal worden, waar de muziek naartoe gaat. Vervolgens moet je je stembanden in actie laten schieten en daadwerkelijk gaan zingen.
Die eerste fase wordt vaak overgeslagen. Veel mensen doen die stap soms onbewust, maar door er bewust bij stil te staan, zal je duidelijkheid hebben over waar de muziek naartoe gaat en hoe je er je stem in kan zetten. Als die twee samenkomen, zal je echt zuiver leren zingen.
Je kan je intern gehoor gemakkelijk thuis trainen. Je neemt een noot innerlijk in je hoofd, en dan ga je die zingen. Nadat je de noot gezongen hebt controleer je of de noot in je hoofd overeenkwam met de noot die je uiteindelijk hebt gezongen. Als dat het geval is, dan heb je een goed intern gehoor. In het andere geval weet je dat je daaraan kan gaan werken.
Je kan dit dan verder opbouwen. Neem een zin uit een liedje in je hoofd, hoor hoe hij klinkt, en zing hem daarna ook luidop. Opnieuw kan je dan controleren of de twee overeen kwamen.
Vaak heeft fout luidop zingen meer te maken met je zangtechniek dan met je intern gehoor. Het komt er dan gewoon op aan die spieren te trainen. Maar die eerste stap, om eerst in je hoofd de noot of het nummer te horen, blijft van cruciaal belang bij het trainen van je intern gehoor.
Stap 3: rugzak vol zangtechniek opbouwen
Ik zie zangtechniek als een rugzak waarin je verschillende technieken hebt steken. Bij het zingen kan je dan bv. techniek 1 eruit halen. Als die niet werkt, kan je techniek 2 uithalen en zien of die werkt. Maar om dat te kunnen doen, moet je uiteraard eerst die rugzak volsteken met technieken. Als er niets in zit, kan je er ook niets uithalen.
De basis van alle zangtechnieken is onze ademhaling en onze ademsteun. Een goede oefening om je ademhaling te trainen, is de volgende:
Adem eerst alles uit, zonder na te denken. Daarna adem je in en adem je opnieuw uit, maar nu op een lange ‘sssss’. Voel je hoe je buik zich opspant naarmate je verder uitademt? Wanneer je niet verder kan uitademen, laat je die spanning los, en zou je moeten voelen dat je automatisch weer wordt bijgevuld.
Zo, nu heb je al je eerste zangtechniek in je rugzak steken!
Zelfzekere Zanger Bootcamp
Wil je verder met mij jouw rugzak vol zangtechnieken opbouwen? Dan nodig ik je heel graag uit voor de Zelfzekere Zanger Bootcamp! In die bootcamp groei je van onwetende, onzekere zanger naar die zelfzekere zanger. Je leert verschillende zangtechnieken om sterk in je schoenen te staan tijdens het zingen, maar vooral je zelfvertrouwen zal een boost krijgen tijdens het zingen, zodat je vrij en met plezier kan zingen. En dat is wat we toch allemaal willen?
De bootcamp is volledig gratis. Het enige wat je hoeft te doen is je hieronder aanmelden om jouw plaatsje te bemachtigen. Ik zie je heel graag daar!
Ik wil je ten slotte opnieuw bedanken om jouw tijd hier samen met mij te hebben doorgebracht. Heel graag tot volgende week (of in de bootcamp :D)!